x

Grason menu Grason menu

Jak snížit náklady na personál a zvýšit jeho efektivitu?

Doba pokoronavirová si říká o snížení nákladů a zvýšení efektivity. Proč mít kompletní personál na celou směnu, když nejvyšší návštěvnost je v době oběda a večeře? Nebojte se chytrých a moderních řešení, která vám v tomto ohledu usnadní život a přinesou větší spokojenost vašemu týmu. Rozložte síly a nechte si na celý den pouze nejnutnější […]

Sdílejte na:
Jak snížit náklady na personál a zvýšit jeho efektivitu?

Doba pokoronavirová si říká o snížení nákladů a zvýšení efektivity. Proč mít kompletní personál na celou směnu, když nejvyšší návštěvnost je v době oběda a večeře? Nebojte se chytrých a moderních řešení, která vám v tomto ohledu usnadní život a přinesou větší spokojenost vašemu týmu.

Rozložte síly a nechte si na celý den pouze nejnutnější personál, zbytek pak pokryjete výpomocí vlastních zaměstnanců. Prospějete nejen ekonomice vašeho podniku, ale vyjdete tak vstříc i zaměstnancům. Průzkumy totiž ukazují, že 82 % zaměstnanců by bylo k zaměstnavatelům loajálnější, kdyby jejich pracovní doba byla více tvárná, a naopak 34 % lidí by opustilo práci právě proto, že jim zaměstnavatel nebyl schopný poskytnout dostatek flexibility. Jak být díky flexibilitním zaměstnancům více efektivní?

1. Částečné úvazky jako trend

Podle průzkumu společnosti Deloitte se pro možnost pracovat na částečný úvazek rozhodlo vysoké procento lidí právě kvůli možnosti větší flexibility. Z průzkumu dokonce vyplývá, že 88 % zaměstnanců by si přálo zvolit pracovní dobu. Právě možnost svobodně si plánovat čas vede k rovnováze mezi pracovním a soukromým životem, která je pro ně nenahraditelná. Více zaměstnanců na částečný úvazek umožní zaměstnavatelům šetřit náklady.

GraosnPlan - plánování směn vlastnímu personálu

2. Kratší směny zvýší pracovní nasazení

Lidé již běžně používají různé technologie a aplikace, které podporují nejen jejich pocit svobody, ale i zefektivňují jejich životy. Právě díky technologiím se dá lépe plánovat i práce v restauraci, kterou lze snadno rozdělit do několika pracovních bloků místo jedné dlouhé čtrnáctihodinové směny. Personál tak pracuje s větším nasazením a je méně přepracovaný. Aplikace dají vašim zaměstnancům přehled, svobodu a zvýší jejich spolehlivost pomocí automatických upozornění. Manažerům zase nabízí možnost snadného sdílení personálu napříč více podniky.

Rozložte síly a nechte si na celý den pouze nejnutnější personál, zbytek pak pokryjete výpomocí vlastních zaměstnanců.

3. Organizace směn

Posledním zmíněným faktorem, který vede lidi k potřebě flexibility v zaměstnání, je rostoucí trend  konceptu “gig economy”, neboli práce na vyžádání. Forma pracovní příležitosti na vyžádání je pro lidi maximálně lákavá, protože kombinuje přesně tu volnost, kterou hledají: možnost výběru, kdy pracují, a navíc absenci zdlouhavého domlouvání, kterému se vyhýbají jako čert kříži. Zaměstnavatelům to nabízí maximální efektivitu ve využití pracovní síly jen kdy jí opravdu potřebují.

Hledáte možnost jak efektivně plánovat kratší směny více zaměstnancům nebo chcete personál sdílet mezi více provozy? Vyzkoušejte aplikaci GrasonPlan.

Sdílejte na: