x

Grason menu Grason menu

Dohromady nebo zvlášť? Qerko úspěšně mění placení v restauracích

Objevili jste v poslední době ve vaší oblíbené restauraci uprostřed stolu tajemný QR kód a nevěděli jste, k čemu slouží? Jedná se o nejnovější platební možnost v gastronomii, která celý proces platby díky aplikaci Qerko maximálně zjednodušuje a urychluje. Lukáš Kovač, CEO platební aplikace Qerko, se s námi v krátkém rozhovoru podělil o to, jak […]

Sdílejte na:
Dohromady nebo zvlášť? Qerko úspěšně mění placení v restauracích

Objevili jste v poslední době ve vaší oblíbené restauraci uprostřed stolu tajemný QR kód a nevěděli jste, k čemu slouží? Jedná se o nejnovější platební možnost v gastronomii, která celý proces platby díky aplikaci Qerko maximálně zjednodušuje a urychluje. Lukáš Kovač, CEO platební aplikace Qerko, se s námi v krátkém rozhovoru podělil o to, jak ho celý koncept napadl, jak vlastně placení přes QR kod funguje a jak zapadá do budoucnosti gastronomie.

Co je Qerko a jak funguje?

Qerko je jednoduchá aplikace, pomocí které lze zaplatit útratu v restauraci. Host už nemusí složitě rozpočítávat účet, nebo na placení čekat – vše se dá zvládnout za 10 vteřin. Tímto způsobem tak můžete ušetřit třeba během jednoho týdne docela hodně času. Jen si představte, kolik času člověk stráví čekáním na placení, obzvlášť, když restaurační zařízení nevyužívá jen na oběd, ale třeba i na snídani nebo drink.

Qerko a Grason
Placení přes QR kod, začíná být v Česku standardem, díky aplikaci Qerko.

Jak vás myšlenka napadla a jak celý projekt vznikal?

Vše mě napadlo v jedné restauraci na pražském Andělu. Po dobrém jídle jsem mával na číšníka s tím, že chceme platit. Lidé přes obědy většinou platí zvlášť, ani tentokrát to nebyla výjimka, jenže to kolečko, co následovalo, nás všechny pěkně štvalo – museli jsme do fronty ke kase, kde jsme navíc překáželi obsluze, vše pěkně trvalo, zdržovali jsme a ještě to zkazilo celý zážitek z jinak skvělého servisu. Říkal jsem si, že určitě musí existovat způsob, jak to dělat lépe.

Co se vám za dobu fungování podařilo? 

Qerko se příjemně rozrůstá. Aktuálně se dá Qerkem platit ve 200 restauracích a máme kolem 20 000 uživatelů. V některých restauracích přes obědy se dokážeme přiblížit adopci až 20 % všech plateb. Moc nás těší, že máme od našich uživatelů velkou podporu a také to, že nám sami proaktivně posílají nápady na zlepšení appky a tipy na restaurace vhodné pro Qerko.

Nebojíte se toho, že budou hosté utíkat bez placení?

Nebojíme a zatím ani neutíkají. Qerko spíš dává lidem možnost zaplatit svou útratu rychle. Navíc jsme přímo integrovaní do pokladního systému, takže obsluha je na každou platbu upozorněna prakticky okamžitě. Potenciální uprchlíky by tedy měli zaznamenat. 🙂 

Host už nemusí složitě rozpočítávat účet, nebo na placení čekat – vše se dá zvládnout za 10 vteřin.

Lukáš Kovač – CEO Qerko

Jak na QR kódy na stolech reagují hosté?

Většinou vidíme, že počet plateb Qerkem v nové restauraci roste postupně. Nejprve tento způsob platby využívají tzv. „early adopters“, později Qerko platbám začínají důvěřovat i další hosté. Jakmile si hosté platbu Qerkem jednou vyzkoušejí, používají ji opakovaně i v dalších podnicích.

www.qerko.com

V poslední době se hodně mluví o restauracích budoucnosti, jak si ji představujete?

Restaurace se budou muset otevřít digitálním technologiím, které jim umožní více optimalizovat a reagovat na aktuální potřeby uživatelů. Digitalizace se nevyhne žádnému odvětví. Díky platbám Qerkem zvládne personál obsloužit více hostů, může se tak více soustředit na tzv. dodatečný prodej, což může být například káva nebo zákusek po obědě, a zvýšit tak tržbu celého podniku. Takových služeb, které pomohou optimalizovat a vydělat více peněz, bude postupně přibývat. Vítězi budou nakonec ty restaurace, které se nebojí změn a novinek. Hosté budou čím dál více nároční na kvalitu a rychlost, kterou jim podniky budou muset bezpodmínečně poskytnout.

Sdílejte na: