x

Grason menu Grason menu

Jak legálně zaměstnat běžence z Ukrajiny? Přehledný soupis ve 4 bodech

Je potřeba mít pracovní smlouvu v cízím jazyce, jak to je s Úřadem práce a na jaké vízum mohu Ukrajince zaměstnat? To všechno se dozvíte v krátkém článku od Grasonu. Díky novele nazvané LEX Ukrajina se zaměstnávání Ukrajinců velmi usnadnilo. Už není třeba inzerovat na Úřadu práce nebo žádat o povolení k zaměstnání. Co je […]

Sdílejte na:
Jak legálně zaměstnat běžence z Ukrajiny? Přehledný soupis ve 4 bodech

Je potřeba mít pracovní smlouvu v cízím jazyce, jak to je s Úřadem práce a na jaké vízum mohu Ukrajince zaměstnat? To všechno se dozvíte v krátkém článku od Grasonu.

Díky novele nazvané LEX Ukrajina se zaměstnávání Ukrajinců velmi usnadnilo. Už není třeba inzerovat na Úřadu práce nebo žádat o povolení k zaměstnání. Co je ale potřeba splnit před nástupem běžence z Ukrajiny?  Pojďme na se na to podívat.

1) Zkontrolovat typ víza: Běženci se speciálním vízem nebo vízem strpění mají volný přístup na pracovní trh. Pozor, někteří běženci si zažádali o tzv. 90 denní víza, na která není možné v ČR pracovat.

2) Podepsat smlouvu na  DPP / DPČ / HPP. Můžete použít Vaší standardní smlouvu v českém jazyce. Zákon nepřikazuje smlouvy překládat. Je však dobré důležité pasáže ze smlouvy přeložit. 

V aplikaci najdete brigádníky i zaměstnance na HPP

3) Lekařská prohlídka. V této problematice pro běžence platí stejná pravidla jako pro Čechy. Záleží na kategorizaci práce a s tím povinná vyšetření nebo např. potravinářské průkazy.

4) Splnit informační povinnost. Před nástupem jste povinní, stejně jako u jakéhokoliv cizince, dodržet informační povinnost na úřadu práce. Vyplněné PDF stačí odeslat emailem na příslušný krajský Úřad práce a máte splněno. Formulář můžete vyplnit i online.

Pokud je pracovník cizinec požívající dočasné ochrany, je potřeba vyplnit ještě obdobný formulář pro ČSSZ.

5) Zaznamenat ukončení smlouvy. Po ukončení pracovního poměru (doporučujeme smlouvy uzavírat do konce roku 2023) opět odeslat emailem na úřad práce informační povinnost o ukončení pracovního poměru. Platí i pro DPP a DPČ! Odkaz na formulář najdete zde: https://www.mpsv.cz/-/informace-o-ukonceni-nebo-predcasnem-ukonceni-zamestnani-vyslani-k-plneni-ukolu-vyplyvajicich-z-uzavrene-smlouvy-nebo-vnitropodnikoveho-prevedeni-zame

Sdílejte na: