x

Grason menu Grason menu

Zjistili jsme, kam zmizeli kuchaři a jak je najít

V současné době je v gastronomii extrémní poptávka po kuchařích. Kam se vytratili, kde nyní pracují a jak je najít? Udělali jsme průzkum mezi několika stovkami kuchařů a zde jsou výsledky.  Před koronovirovou krizí, která způsobila uzavření restaurací, dle našeho průzkumu pracovalo v gastronomii na HPP 82% dotázaných kuchařů. Zbylých 18% se živilo nárazovými výpomocemi.  […]

Sdílejte na:
Zjistili jsme, kam zmizeli kuchaři a jak je najít

V současné době je v gastronomii extrémní poptávka po kuchařích. Kam se vytratili, kde nyní pracují a jak je najít? Udělali jsme průzkum mezi několika stovkami kuchařů a zde jsou výsledky. 

Před koronovirovou krizí, která způsobila uzavření restaurací, dle našeho průzkumu pracovalo v gastronomii na HPP 82% dotázaných kuchařů. Zbylých 18% se živilo nárazovými výpomocemi. 

Poměr úvazků kuchařů před koronavirovou krizí

V průběhu koronavirové krize bylo mnoho kuchařů nuceno si najít obživu v jiném odvětví a 60% z nich se podařilo najít práci jinde. Pracovali zejména v obchodech, kde doplňovali zboží, nebo na pokladnách, rozváželi jídlo pro rozvozové služby nebo pracovali ve skladech.

Celkově se stav kuchařů pracujících na HPP snížil o 26%

Po znovu-otevření restaurací se zpět do gastronomie na hlavní pracovní úvazek vrátilo jen 57% kuchařů, 14% se už do gastronomie nevrátilo vůbec a zbylých 29 procent nyní pracuje jen na částečný úvazek. Celkově se tak stav kuchařů, kteří jsou ochotní pracovat na hlavní pracovní poměr, snížil o 26%. Jako důvod odchodu uvádějí strach z nestability (pokud by se opakovala krize s Covid-19), vysoký stres, či nízké platové ohodnocení s neplaceným volnem.  

Na jaký úvazek kuchaři pracují po koronavirové krizi

Zajímavostí je, že všichni kuchaři, kteří z gastronomie odešli, by se do ní rádi vraceli na výpomoc na jeden až dva dny v týdnu.

Co dělat pokud hledáte kuchaře? 

1) Poptávejte kuchaře na jednodenní směny, a to v době, kdy potřebujete v podniku nejvíce pomoci. Snadno to uděláte třeba v aplikaci Grason.

2) Na směně si s kuchařem vytvořte vztah a ukažte, že jste slušný zaměstnavatel.

3) Pokud se vám vzájemně dobře spolupracuje, nabídněte mu práci.

Váš inzerát na HPP zobrazíme kuchařům přímo v jejich telefonech již od 1490 Kč.

Sdílejte na: