![Bude v gastronomii po krizi dostatek personálu?](https://blog.grason.cz/wp-content/uploads/2021/04/Restaurant-Staff-copy.jpg)
Během pandemie koronaviru, která má na svědomí uzavření restauračních zařízení, pracuje v jiných oborech přes 80 procent pracovníků v gastronomii a hotelnictví. Již před krizí gastronomie trpěla nedostatkem pracovníků a podle dat z průzkumu aplikace Grason, se situace nezlepší ani po skončení krize. Grason se zeptal 500 respondetů pracujících v gastronomii na hlavní pracovní poměr, zda-li se po krizi do oboru vrátí. Výsledek je alarmující.
80% pracovníků si v průběhu krize našlo práci mimo gastronomii.
![](http://3.250.235.103/wp-content/uploads/2021/04/Screenshot-2021-04-03-at-19.50.38-1-1024x578.png)
Pouze 31 procent dotázaných kuchařů zůstalo v oboru, o něco méně (cca 28 %) si jinou práci nenašlo a více jak 16 procent jich pracuje ve skladu. Další přijali práci v obchodě, ve stavebnictví nebo rozváží jídlo.
Číšníků/servírek, barmanů a výčepních v gastronomii zůstalo v gastru jen 10%. Tito lidé získali práci hlavně ve skladech (32 %). Více jak 21 procent pracujících gastronomii si jinou práci nenašlo a 12 procent dotázaných pracuje v obchodě/potravinách.
![](http://3.250.235.103/wp-content/uploads/2021/04/Screenshot-2021-04-17-at-23.57.25-1.png)
Na hlavní pracovní poměr se hodlá vrátit jen 50% lidí, kteří pracovali na HPP.
![](http://3.250.235.103/wp-content/uploads/2021/04/Screenshot-2021-04-03-at-19.48.59-1-1024x556.png)
Lidé si pochvalují podmínky a přístup k zaměstnancům, který poznali v nových oborech. Nejvíce zmiňovanými důvody, proč se nechtějí vracet bylo: Nejistota, naoko přiznaná minimální mzda, neplacená dovolená, nízký plat, dlouhé směny, práce o víkendu nebo málo času na rodinu.
![grason aplikace](http://3.250.235.103/wp-content/uploads/2020/08/Copy-of-Jedna-aplikace-neomezeny-pocet-personalu-2-819x1024.png)
Lidé gastronomii stále milují, 90% se chce vracet na brigády.
![](http://3.250.235.103/wp-content/uploads/2021/04/Screenshot-2021-04-03-at-19.12.53-1-1024x510.png)
Devadesát procent dotázaných se chce vracet do gastronomie na brigády, jak sami říkají je to pro ně srdcová záležitost. Otázkou je jak na tento trend zareagují majitelé restaurací a zda-li například změní zažitý krátký/dlouhý týden nebo rozdělí celodenní směny mezi více pracovníků nebo omezí otevírací dobu.
![](http://3.250.235.103/wp-content/uploads/2020/04/1mJ16-7-NniGwvB6QvDx07w-2-1024x443.png)