x

Grason menu Grason menu

Bude v gastronomii po krizi dostatek personálu?

Během pandemie koronaviru, která má na svědomí uzavření restauračních zařízení, pracuje v jiných oborech přes 80 procent pracovníků v gastronomii a hotelnictví. Již před krizí gastronomie trpěla nedostatkem pracovníků a podle dat z průzkumu aplikace Grason, se situace nezlepší ani po skončení krize. Grason se zeptal 500 respondetů pracujících v gastronomii na hlavní pracovní poměr, […]

Sdílejte na:
Bude v gastronomii po krizi dostatek personálu?

Během pandemie koronaviru, která má na svědomí uzavření restauračních zařízení, pracuje v jiných oborech přes 80 procent pracovníků v gastronomii a hotelnictví. Již před krizí gastronomie trpěla nedostatkem pracovníků a podle dat z průzkumu aplikace Grason, se situace nezlepší ani po skončení krize. Grason se zeptal 500 respondetů pracujících v gastronomii na hlavní pracovní poměr, zda-li se po krizi do oboru vrátí. Výsledek je alarmující.

80% pracovníků si v průběhu krize našlo práci mimo gastronomii.

Pouze 31 procent dotázaných kuchařů zůstalo v oboru, o něco méně (cca 28 %) si jinou práci nenašlo a více jak 16 procent jich pracuje ve skladu. Další přijali práci v obchodě, ve stavebnictví nebo rozváží jídlo.

Číšníků/servírek, barmanů a výčepních v gastronomii zůstalo v gastru jen 10%. Tito lidé získali práci hlavně ve skladech (32 %). Více jak 21 procent pracujících gastronomii si jinou práci nenašlo a 12 procent dotázaných pracuje v obchodě/potravinách.

Na hlavní pracovní poměr se hodlá vrátit jen 50% lidí, kteří pracovali na HPP.

Lidé si pochvalují podmínky a přístup k zaměstnancům, který poznali v nových oborech. Nejvíce zmiňovanými důvody, proč se nechtějí vracet bylo: Nejistota, naoko přiznaná minimální mzda, neplacená dovolená, nízký plat, dlouhé směny, práce o víkendu nebo málo času na rodinu.

grason aplikace

Lidé gastronomii stále milují, 90% se chce vracet na brigády.

Devadesát procent dotázaných se chce vracet do gastronomie na brigády, jak sami říkají je to pro ně srdcová záležitost. Otázkou je jak na tento trend zareagují majitelé restaurací a zda-li například změní zažitý krátký/dlouhý týden nebo rozdělí celodenní směny mezi více pracovníků nebo omezí otevírací dobu.

Sdílejte na: